علت تاول چیست؟

Blister - Wikipedia

تاول، حباب های مایع به شکل دایره است که روی پوست ایجاد می شود. داخل این حباب ها ممکن است پر از چرک، پلاسما، خون و خونابه باشد. تاول ها انواع گوناگونی دارند، انواع تاول پوستی بر اثر عفونت، سوختگی، بیماری آبله مرغان، تبخال و غیره به وجود می آید، ساده ترین حالت آن براثر پوشیدن کفش نامناسب شکل می گیرد، و به مرور زمان بر اثر ساییدگی بین پوست پا و کفش، تاول ساخته می شود.  این حباب، در سطحی ترین بخش پوست تشکیل می شوند. گاهی براثر سوختگی حین آشپزی، دست، بلافاصله تاول می زند و هدف از ساخت آن، محافظت از لایه های زیرین پوست است. تاول ها معمولا سوزناک یا دردناک هستند، اما مساله حادی را برای فرد ایجاد نمی کنند و خود به خود مداوا می شوند. در ادامه به عوامل شکل گیری تاول به تفصیل می پردازیم.

تبخال سرماخوردگی

یکی از انواع تاول پوستی، تبخال سرماخوردگی است که به رنگ قرمز ظاهر می شود و در اطراف دور لب یا قسمت های دیگر صورت شکل می گیرد، البته در برخی موارد نادری، ممکن است بین انگشتان، بینی یا داخل دهان ایجاد شود. قبل از بروز آن ممکن است از چند روز قبل تر، روی لب یا دور دهان خود احساس سوزن سوزن شدن داشته باشید، یا ممکن است علایمی مانند تب،دردهای عضلانی،تورم غدد لنفاوری را تجربه کنید.اگر هنگام بروز بیماری سرماخوردگی، به علایمی مثل قرمزی چشم برخورد کردید، حتما به پزشک مراجعه کنید، زیرا اگه به موقع معالجه نشود، ممکن است بینایی را کاهش دهد. ویروسی به نام سیمپلکس، عامل بروز تبخال سرماخوردگی است، که از طریق تماس فرد به فرد، به صورت بوسیدن، استفاده از لوازم آرایش یا غذا منتشر می شود و تا دوهفته طول خواهد کشید.

تاول Herpes Simplex

یکی دیگر از عوامل ایجاد انواع تاول پوستی، ویروس هرپس سیمپلکس است که به نام HSV نیز شناخته می شود. ویروس هرپس در دو حالت تبخال دهانی و صورت یا در دستگاه تناسلی خود را نشان می دهد. و معمولا به صورت خوشه ای شکل می گیرد و بسیار دردناک هستند. علایم تاول هرپس سیمپلکس ممکن است به صورت خارش، سوزش هنگام ادرار، زخم های تاول زده بروز پیدا کند. اما در برخی افراد، علایمی شبیه آنفولانزا مانند تب، احساس کسالت و خستگی، بی اشتهایی، سردرد و ورم غدد لنفاوری نشان داده می شود. عواملی نیز مانند استرس، بیماری، قرارگرفتن در برابر آفتاب و دوران قاعدگی، ویروس را دوباره فعال می کند. در برخی موارد ویروس HSV به چشم حمله می کند و فرد نشانه هایی مانند آبریزش چشم، درد چشم را تجربه کند.

تبخال تناسلی

این تبخال یکی از انواع تاول پوستی  و نوعی عفونت مقاربتی است که براثر نزدیکی جنسی انتقال داده می شود، تاول های تناسلی بسیار دردناک هستند و  به صورت کیسه ای پراز مایع ایجاد و سپس پاره می شوند و مواد داخل آن بیرون بریزد، ویروس عفونی از طریق بافت های نازکی  در دهانه بدن شما به داخل بدن راه پیدا کرده و پنهان و گاهی در بدن تکثیر می شوند. شما در این مدت می توانید مراقبت هایی را در منزل انجام دهید،پس از حمام آب گرم، محل تاول را تمیز و خشک نگه دارید.

وضعیت سوختگی


یکی از انواع تاول پوستی در حالت سوختگی است.  سوختگی، به شایع ترین آسیب شدید پوستی گفته می شود که براثر آن سلول های پوستی آسیب دیده از بین می روند. و شدت سوختگی براساس شدت و اندازه آن دسته بندی می شوند، سوختگی درجه یک با نشانه هایی مثل سوزش، خارش، قرمزی پوستی و درجه دو به صورت تاول های دردناک، و درجه سه به صورت قهوه ای رنگ و ظاهری چرمی شکل ظاهر می شود، نسبت به سوختگی درجه یک و دو، سوختگی درجه سوم عوارض بسیار بیشتری مانند عفونت و شوک دارد زیرا این نوع سوختگی باعث حالتی به نام هیپولمی یا هیپوترمی می شود به این صورت که براثر آن هیپوترمی، دمای بدن پایین می افتد  و در حالت هیپولمی عکس آن اتفاق می افتد  که به مرگ فرد منجر می شود.

درماتیت تماسی

یکی از انواع حالت هایی که منجر به تاول می شود، درماتیت تماسی است، حتما برای شما هم اتفاق افتاده است که از یک ماده شیمیایی استفاده کرده باشید و بعد متوجه قرمزی و خارش شدید پوست خود شده باشید. درماتیت تماسی تا چند ساعت و یا شاید چند روز بعد ارتباط با ماده شیمیایی بروز می کند.پوست تحریک شده به صورت تکه های  جدا شده از پوست نمایان می شوند، نشانه های آن بسته به میزان حساسیت پوست شما متفاوت است، اما به طور کلی خارش شدید، پوسته پوسته شدن، قرمزی پوست، تاول، کهیر، از علایم شایان آن است. در برابر این عارضه، از خاراندن پوست آسیب دیده خودداری کنید، پوست را با آب ولرم و صابون تمیز کرده و از لوسیون  کالامین استفاده کنید و مصرف داروهای آنتی هیستامین، از شدت خارش کم می کند. اگر بهبود پیدا نکرد، پزشک، کرم استروئیدی قوی تجویز خواهد کرد.

استوماتیت


استوماتیت التهاب برآمد چرکی است که اطراف لب یا داخل دهان به وجود می آید، و به دو شکل استوماتیت تبخال و آفتی ( زخم شانکر) ظاهر می شود. این حالت، نشانه هایی مانند تب، درد بدن، تورم غدد لنفاوی و تاول ها پر از حباب مایع روی لب یا داخل دهان شکل می گیرد.استوماتیت تبخالی براثر ویروس هرپس سیمپلکس HSV  ایجاد می شود، این ویروس ممکن است به تبخال سرماخوردگی تبدیل شود، استوماتیت تبخالی در کودکان از ماه تا 5 سال بیشتر مشاهده می شود، اما استوماتیت آفتی، شکل خوشه ای دارد یا به صورت تکه های کوچک یا زخم در دهان، زبان، لب ها و لثه ها بروز پیدا می کند، این نوع تبخال در افرادی بین سنین 10 تا 19 سال ظاهر می شود. استوماتیت آفتی، بر اثر انتقال ویروس، بروز پیدا نمی کند بلکه به دلیل رعایت نکردن اصول بهداشت دهان و دندان ایجاد می شود.

سرمازدگی پوستی

این عارضه بر اثر سرمازدگی و آسیب شدید به پوست اتفاق می افتد، و به بینی، گوش، انگشتان دست و پا آسیب شدید وارد می کند، سرمازدگی بر اثر مواجهه پوست با سرمای شدید و طولانی رخ می دهد و حتی به لایه های زیرین پوست را نیز آسیب می زند،  در این حالت پوست به شدت بی حس، سفت، سرد، یا به رنگ های قرمز، سفید می شود و در وضعیت شدید، تاول شکل می گیرد. اگر بدن نتواند بدن را گرم نگه دارد، عارضه هیپوترمی اتفاق می افتد و سرما به قلب و ریه وارد می شود.

بیماری زونا


از عوامل بروز تاول، بیماری زوناست که نوعی عفونت ویروسی است. نشانه های اولیه زونا، ایجاد جوش های دردناک روی صورت است. این بیماری علایمی شامل گزگز، خارش، سوزش و درد، ضعف و بدن درد، بروز لکه های قرمز یا صورتی رنگ را دارد. جوش یا تاول ها در هر قسمتی از بدن ظاهر می شوند و بین دو تا چهار هفته طول می کشد. بدترین چیزی که بیمار را آزار می دهد، خارش شدید زخم یا تاول هاست. تاول ها بعد از این مدت بهبود پیدا می کنند، اما برای افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، دیرتر درمان می شود. اگر بیماری آبله مرغان را پشت سرگذاشته اید، احتمالا این ویروس به حالت خاموش در بدن شما وجود دارد.عامل بروز بیماری زونا و آبله مرغان، ویروس واریسلا زوستر است، این ویروس در بدن از بین نمی رود، بلکه پنهان می شود و ممکن است سال ها بعد، ظاهر شود.

اگزمای دیشیدروتیک

اگزمای دیشیدروتیک، نوعی بیماری پوستی است که یکی از دلایل خارش بدن می باشد و  بر اثر آن تاول هایی در کف پا یا دست ایجاد می شود و علایمی شامل خارش،قرمزی پوست، سوزش و پوسته پوسته شدن دارد و در بازه زمانی 2 تا 3 هفته طول می  کشد تا کاملا درمان شود.اگزما ممکن است شدید یا خفیف باشد. در حالت شدید، اگر روی پا یا دست ظاهر شود، کار کردن را برای شما دشوار می کند. در افرادی که قبلا به تب یونجه مبتلا شده باشند و یا سابقه ارثی اگزما داشته باشند، احتمال این بیماری بیشتر است، بیماری اگزمای دیشیدروتیک در افراد بین 20 تا 40 سال و خانم ها بیشتر اتفاق می افتد اما در آقایون کمتر است. برای کاهش تورم در این بیماری می توانید از پماد یا کرم های استروئیدی استفاده کنید.

بیماری پمفگوئید


نوعی بیماری خودایمنی است که به صورت جوش و تاول روی پوست ظاهر می شود.این بیماری بیشتر در افراد سالمند شایع است، البته ممکن است هر سنی درگیر آن باشند، اما خانم های باردار، بیشتر مبتلا می شوند. بیماری پمفگویید به دلیل عملکرد معکوس سیستم ایمنی بدن شکل می گیرد و به بافت های سالم بدن حمله می کند و به صورت بروز تاول های پراز مایعات در پاها، بازو و شکم بروز پیدا می کند. در مواردی هم در بینی، دهان، چشم و دستگاه تناسلی ظاهر می شود.علت خاصی برای بروز این بیماری وجود ندارد اما ممکن است براثر مصرف داروهای خاص، قرار گرفتن در معرض اشعه ماورای بنفش بروز پیدا کند. داروهای استروئیدی بهترین گزینه درمان پمفگوئید است، البته گاهی از درمان هایی مانند IVIGI تراپی،نیکوتین آمید و داپسون نیز استفاده می شود.

اگزمای آلرژیک

اگزما نوعی بیماری پوستی است که بر اثر حساسیت به چیزی اتفاق می افتد . مطالعات نشان داده که اگر یکی از والدین، اگزما یا آلرژی داشته باشد به کودک منتقل می شود، لزوما اگزما، آلرژی نیست اما اگر اطراف شما، چیزی است که شما به آن حساسیت دارید،ممکن است، اگزما را تحریک کند، مصرف برخی داروها مثل قرص راکوتان عامل بروز آلرژی است و با نشانه هایی مانند التهاب، خارش، خشکی و قرمزی پوست، احساس سوزش و درد بروز پیدا می کند، که بین 24 تا 48 ساعت بعد از تماس با ماده آلرژی زا، ظاهر می شود. درمان آن به شدت اگزما بستگی دارد، گاهی با شستن دست با آب، کاملا از بین می رود و یا شاید نیاز پیدا کنید که از کرم های مرطوب کننده برای مرطوب نگه داشتن دست، استفاده کنید در برخی موارد نیز کرم های کورتون کارسازتر است.

بیماری آبله مرغان

نوعی بیماری پوستی همراه با درد شدید است که به صورت تاول های قرمز رنگ در تمام نقاط بدن ظاهر می شود و علت آن ایجاد ویروس واریسلا است و کودکان بیشتر به آن مبتلا می شوند، که اکثرا خفیف است. این بیماری بر اثر تماس با فرد بیمار، پس از 10 الی 20 روز، انتقال پیدا می کند و تا دو هفته بهبود می یابند. علایم، با  خارش شروع می شود، تب، سردرد، از دست دادن اشتها از نشانه های آن است، و به صورت برجستگی های قرمز رنگی ظاهر می شود که به شکل تاول هایی پر از مایع در اطراف بینی، دهان، چشم و دستگاه تناسلی بروز پیدا می کند. برای تسکین خارش، از حمام ولرم، پوشیدن لباس سبک استفاده کنید و درمان آبله مرغان با داروهای آنتی هیستامین و کرم های موضعی امکان پذیر است.

منبع: https://bit.ly/3eUYSLA

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.